Informacja dla hodowców drobiu

logo_ptasia_grypa.jpg

W związku z zagrożeniem wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków w Polsce hodowcy drobiu powinni zachowywać szczególną ostrożność i stosować odpowiednie środki hioasekuracji minimalizujące ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do gospodarstwa

Informacja dla hodowców drobiu

W związku z zagrożeniem wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków w Polsce hodowcy drobiu powinni zachowywać szczególną ostrożność i stosować odpowiednie środki hioasekuracji minimalizujące ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do gospodarstwa, w szczególności:

1.    Przetrzymywać drób na ogrodzonej przestrzeni, pod warunkiem uniemożliwienia kontaktów z dzikim ptactwem;

2.    Przechowywać pasze w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem, uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem; 

3.    Karmić i poić drób w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie; 

4.    Stosować w gospodarstwie odzież i obuwie ochronne oraz po każdym kontakcie z drobiem lub dzikimi ptakami umyć ręce wodą z mydłem; 

5.    Stosować maty dezynfekcyjne w wejściach i wyjściach z budynków, w których utrzymywany jest drób.

Hodowco !!!

Pamiętaj o zgłaszaniu niezwłocznie do odpowiednich osób
i instytucji (lekarz weterynarii prywatnej praktyki, powiatowy lekarz weterynarii,
wójt/burmistrz/prezydent miasta) podejrzenia wystąpienia choroby zakaźnej drobiu.

Objawy kliniczne wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu:

Zwiększona śmiertelność; znaczący spadek pobierania paszy i wody; objawy nerwowe; drgawki, skręt szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów; duszności, sinica wybroczyny, biegunki, nagły spadek nieśności.

20171128104622579

Proszę określić gdzie leży problem:
1 + 7 =
Link
1 + 7 =