NABÓR ZGŁOSZEŃ DO WOJEWÓDZKIEGO KONKURSU PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH PN.: "TYGIEL SMAKÓW 2025"

Województwo Łódzkie zaprasza do wzięcia udziału w XV edycji Wojewódzkiego Konkursu Produktów Tradycyjnych pn.: „Tygiel Smaków 2025”. Wydarzenie odbędzie się podczas XVII targów NATURA FOOD - certyfikowana żywność dla zdrowia i planety w Hali Expo w Łodzi. Jest to wyjątkowy konkurs, którego celem jest rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych z terenu województwa łódzkiego, które stanowią element tożsamości społeczności lokalnych w oparciu o ciągłość tradycji przekazywaną z pokolenia na pokolenie.
Do konkursu producent może zgłosić maksymalnie dwa produkty rolne, środki spożywcze lub napoje: charakteryzujące się wysoką jakością i wyjątkowością; posiadające tradycję wytwarzania; związane z kulturą, historią województwa łódzkiego; wytwarzane na terenie województwa łódzkiego.
Produkty mogą być zgłaszane w następujących 8 kategoriach:
- mięso świeże oraz produkty mięsne;
- orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie);
- wyroby piekarnicze i cukiernicze;
- gotowe dania i potrawy;
- napoje;
- sery i inne produkty mleczne;
- inne produkty, w tym: oleje i tłuszcze, produkty rybołówstwa, ryby itp.
- miody
Produkt/potrawa, który uzyska najwyższą ocenę końcową, otrzyma nagrodę główną - statuetkę „Tygla Smaków 2025”, nagrodę finansową w kwocie 2.000,00 zł oraz dyplom.
W każdej Kategorii Konkursowej Komisja Konkursowa przyzna statuetkę „Tygielka Smaków 2025”, nagrodę finansową w kwocie 1.000,00 zł oraz dyplom najwyżej ocenionemu produktowi/potrawie.
W każdej Kategorii Konkursowej Komisja Konkursowa może przyznać wyróżnienie produktowi/potrawie - nagrodę finansową w kwocie 800,00 zł oraz dyplom.
Aby zgłosić się do udziału w konkursie należy wypełnić formularz zgłoszeniowy: https://elodzkie.pl/formularz/formularz-zgloszenia-udzialu-w-wojewodzkim-konkursie-produktow-tradycyjnych-pn-tygiel-smakow-2025.
Zgłoszenie powinno zawierać:
- wypełniony formularz zgłoszeniowy, zgodnie z załącznikiem nr 1 do Regulaminu;
- opis i skład produktu/potrawy, opis metody produkcji, opis tradycji, historii i powiązania z regionem;
- oświadczenie i zgody uczestnika Konkursu, zgodnie z załącznikiem nr 1 do Regulaminu.
Kontakt w sprawie konkursu: Agnieszka Mikulska, nr tel. 42 66 33 361.
E-mail: agnieszka.mikulska@lodzkie.pl